Una empresa del País Basc ha començat a comercialitzar unes llaminadures amb la clàssica forma d'osset. Hi ha, però, una diferència important: cadascun d'aquests aparentment inofensius ossets tenen un 19% d'alcohol. I això ha fet que grups d'experts i pares posin el crit al cel pel risc que suposa per a infants i joves aquest innovador producte.

Aquests ossets, diuen, poden fer que els nens consumeixin alcohol sense saber-ho. A més, asseguren que les llaminadures poden ser la porta d'entrada dels nens i els joves al consum d'alcohol i, més encara, poden servir perquè els més joves consumeixin alcohol sense que els pares o els professors se n'adonin.

I, encara més, el seu consum pot ser perillós perquè l'alcohol ingerit d'aquesta manera triga més en arribar a la sang i pot provocar un consum excessiu sense ni tan sols adonar-se'n.

Una quinzena d'ossets porta tant alcohol com un cubata; cada llauna equival a quatre combinats

La mateixa empresa revela que entre 15 i 17 ossets equivalen a un cubata. Comptant que el format de venda és en llaunes de 50 ossets, "un format ideal per a compartir", segons els impulsors, cada llauna equival a uns quatre combinats alcohòlics.

D'altra banda, el preu de cada llauna - nou euros - és força més barat que el preu que poden tenir quatre begudes alcohòliques a qualsevol local. Per tot plegat, els mateixos fabricants recomanen "dosificar-ne el consum per no acabar com una cuba".

Tot i que l'empresa vol expandir-se a altres canals de venda, ara com ara, els ossets - amb gust de pinya, taronja o maduixa - es poden comprar només per internet. Això sí: són 100% vegans i sense gluten.

Una polèmica subvenció de 10.500 euros

Els ossets van ser notícia a principi d'any, quan l'ajuntament de Getxo (Biscaia) va otorgar una subvenció de 10.500 euros als tres joves impulsors d'aquesta iniciativa en un concurs d'idees innovadores.

El govern de la ciutat es va justificar dient que es tracta d'una empresa de gran qualitat i un projecte contrastat amb el sector gastronòmic, segons El Correo. L'oposició, en canvi, va criticar que es premiés una iniciativa que promovia el consum d'alcohol amb diners públics.