Santander, 19 de maig de 1988. Fa 31 anys. La policia detenia José Antonio Rodríguez Vega, conegut com “el violador de la moto” perquè escapava amb una motocicleta després de la comissió dels delictes. Anteriorment, havia estat condemnat per agressió sexual a un nombre indeterminat de dones joves; però en aquesta ocasió se l’acusava de la violació i assassinat de setze àvies (la més jove tenia 61 anys i la més gran 93) en tan sols dotze mesos (entre el 15 d’abril de 1987 i el 18 d’abril de 1988). 

El segon assassí en sèrie de la història d’Espanya

Rodríguez Vega, que llavors la premsa va rebatejar amb el sobrenom del “Landru de Cantàbria”, en referència a l’assassí en sèrie francès Henri Désiré Landru (1867-1922), seria condemnat a 440 anys de reclusió, però moriria assassinat a la presó l’any 2002, ostentant la trista condició de ser el segon assassí en sèrie (en nombre de víctimes) de la història d’Espanya. Mai va confessar els assassinats, i quan es referia a les seves víctimes les anomenava mis queridas señoras”. 

Qui era Rodríguez Vega?

José Antonio Rodríguez Vega havia nascut a Santander el 1957 (tenia 31 anys en el moment de la detenció) i s’havia criat en un paisatge familiar marcat per la violència. Segons la versió dels veïns, l'avi patern, el pare i el germà gran eren alcohòlics i resolien els conflictes familiars a cops de puny. I ell, en diverses ocasions, havia agredit brutalment els seus germans i germanes en discussions tan banals com, per exemple, l’ús de l’aparell de televisió familiar.  

Quan inicia la seva carrera criminal?

Quan va iniciar la seva carrera criminal ja estava casat i tenia un fill. El 17 d’octubre de 1978, l’Audiència Provincial de Santander l’havia condemnat a 27 anys de presó per diverses agressions sexuals. Però vuit anys després (1986), fent ús de diversos mecanismes judicials (bon comportament ―en realitat era un delator― i obtenció del perdó d’algunes de les seves víctimes), el “violador de la moto” va aconseguir ser excarcerat i va tornar als carrers de Santander. 

Quan es converteix en un assassí?

La seva parella l’havia abandonat poc després del judici i la condemna; i en sortir de presidi es va unir sentimentalment amb una dona que patia greus episodis d’epilèpsia i es va traslladar a un altre barri de Santander. Durant aquesta etapa (1986-1988), que es correspon a l’època en què va cometre els setze assassinats (1987-1988), es dedicava a fer petites obres de reformes domèstiques, reparació d’electrodomèstics, i els seus nous veïns el consideraven un home educat, treballador i bon marit. 

Com s’apropava a les seves víctimes?

Segons la investigació policial i judicial, Rodríguez Vega cercava dones grans que vivien soles i, un cop les havia localitzat, estudiava els seus hàbits i rutines, i es presentava als seus domicilis oferint els seus serveis professionals. També, segons la investigació, es guanyava la confiança de les seves víctimes gràcies a la imatge que projectava: els seus trets facials agradables generaven una primera impressió de persona bondadosa, i el seu discurs polit, el d’un home educat i honest. 

Com assassinava les seves víctimes?

Les mateixes investigacions van concloure que, un cop havia aconseguit el seu primer propòsit, aprofitava la indefensió de les víctimes per perpetrar els seus crims: li franquejaven el pas a l’interior dels habitatges i allà les agredia i les violava salvatgement, i en el moment en què ell experimentava el clímax, les asfixiava tapant-los la boca i el nas. Tot seguit netejava l’escena del crim i dipositava la víctima sobre el llit en posició decúbit supí amb els braços creuats sobre el cos. 

Com és que la policia no el va detenir abans?

Una estrepitosa cadena d’errors policials i forenses va impedir activar la investigació des de la comissió del primer crim. Sorprenentment, els atestats policials i els informes forenses de la majoria d’aquelles víctimes certificaven que havien mort per causes naturals. Serien els fills d’una de les víctimes, que van observar que la seva mare tenia la cara colpejada i el pubis ensangonat, les que iniciarien una lluita amb l’administració de justícia per aconseguir obrir una investigació policial.

Com es va detenir a Rodríguez Vega?

La pista que va posar la policia sobre el criminal va arribar de forma casual: van trobar una targeta de visita en un calaix d’un moble de casa de les víctimes. El tècnic que havia reparat, poc abans, el televisor d’aquella casa va resultar ser el “violador de la moto”. El jutge va ordenar un escorcoll de la casa de Rodríguez Vega, i li van descobrir una habitació oculta ―pintada de color vermell― on tenia exposats objectes ―de forma ritual― que havia robat de les cases de les víctimes després de la comissió dels crims.

Rodriguez Vega Francisco Canals Foto

Per què matava Rodríguez Vega?

En el decurs de la investigació policial es va intentar justificar explicant que havia patit dos episodis que haurien condicionat la seva conducta futura. Va declarar que als vuit anys una veïna que en tenia cinquanta l’hauria obligat a masturbar-la; i que quan en tenia dotze, sentia una fortíssima atracció sexual cap a la seva mare que no va ser mai corresposta. I que per aquests motius sentia la necessitat d’establir relacions sexuals amb dones d’edat avançada. 

Què va passar amb Rodríguez Vega?

Rodríguez Vega no va confessar mai els seus crims. Sempre va declarar que deixava les seves víctimes reposant sobre el llit; i es referia, insistentment, a elles com a “mis queridas señoras”. No obstant això, els perits judicials no van observar en Rodríguez Vega cap mena de problema psíquic i va ser reclòs a la presó de Salamanca. Tretze anys més tard seria mortalment apunyalat amb acarnissament per un grup de reclusos que l’acusaven de delator: li van assestar 102 punyalades i li van arrencar els ulls i part del cervell.