Una persona "reservada" i "interessada pels diners". Veïns de Castro Urdiales descriuen així Mari Carmen, la dona que presumptament hauria matat en un escabrós crim la seva parella, Jesús María.

La dona d'origen andalús ha estat la protagonista, les últimes tres setmanes, de les converses de tot el poble i de les notícies de tots els mitjans per un suposat crim que sembla l'argument d'una pel·lícula de terror: hauria decapitat el seu marit, l'hauria cremat, hauria embolicat el cap i l'hauria donat, en una caixa, a una amiga.

Un historial delictiu i atracció envers els diners

María Carmen Merino va néixer fa 61 anys a Utrera, a Sevilla. Filla d'un policia nacional, de ben petita se'n va anar a viure a Cadis. Allà va conèixer el que seria el seu primer marit, un home de família adinerada amb qui va tenir dos fills. El matrimoni anava bé fins que van començar a tenir problemes econòmics. En aquell moment, ella va decidir divorciar-se. Quan, mesos després, l'home va morir -per causes naturals-, va decidir travessar tota Espanya: va anar a parar a Castro Urdiales, a Cantàbria.

Als pocs mesos d'haver arribat a aquesta localitat costera de 32.000 habitants, Mari Carmen va conèixer en Jesús María, un treballador de banca jubilat, i van començar a sortir junts.

jesus carmen castro urdiales

La parella feia uns set anys que estaven junts

Mentre la parella començava a festejar, Mari Carmen va fer diversos viatges a Vigo, a Galícia, on la van arribar a denunciar dues vegades per estafa: concretament, per haver demanat uns diners que, després, no tornava. També s'hauria apropiat de diners aliens a Cadis: s'hauria apoderat de documents bancaris per robar més de 6.000 euros a un familiar.

La relació amb Jesús María: "com una reina"

La parella vivia junta des de feia sis anys al pis de l'home a Castro Urdiales. En general, els veïns de la població asseguren que eren una parella "normal". És la mateixa opinió que té la família, tot i que la descriuen a ella com una persona reservada i que parlava poc.

Aparentment, la dona no tenia ingressos i tots dos vivien de la pensió d'ell, que, com a banquer retirat, era generosa: "de diners, no els en faltaven", asseguren els veïns i la família, que també afirma a ElCaso.cat que l'home tractava la seva parella "com una reina: roba, joies, bon menjar... vivien molt bé". La dona tampoc s'estava de res, i fins i tot s'havia sotmès a operacions d'estètica: "tirava de la seva cartilla", diu un cosí de la víctima.

casa castro urdiales

Mari Carmen vivia al pis de la seva parella, fins i tot un cop desapareguda / N. T.

Tot i això, després de sis anys, sembla que la relació feia aigües: Jesús Mari s'estava plantejant deixar-la. Segons expliquen els coneguts de la parella, hi havia hagut diverses infidelitats per part de tots dos, i, de fet, sembla que tots dos ja feia temps que es veien amb altres persones de manera habitual: ell, amb diverses amigues, i ella, amb un conegut de nacionalitat colombiana. La parella no estava casada ni registrada com a parella de fet.

El febrer passat, l'home li hauria demanat insistentment que marxés de casa, i ella s'hi hauria negat. És aleshores quan, presumptament, Mari Carmen podria haver decidit acabar amb la seva vida. Coincideix, per dates, amb les últimes vegades que s'hauria vist l'home.

Un viatge sospitós

Abans que la família denunciés la desaparició de Jesús María, la versió que havia donat la dona era que ell l'havia deixat i que havia marxat de viatge amb 12.000 euros que havia retirat del compte corrent. Uns diners que, segons la investigació, podrien haver anat destinats a pagar un sicari que acabés amb la vida de l'home. El cap que va aparèixer en una caixa seria la prova que s'havia comès l'assassinat.

Castro Urdiales   EFE

Els escorcolls a casa de l'home per trobar-ne pistes acabarien delatant, a la llarga, la presumpta assassina / Efe

La versió del viatge, segons han explicat els familiars a ElCaso.cat, mai els va acabar de quadrar. A més, sempre van dubtar dels missatges que l'home suposadament els enviava i que, segons sembla, hauria enviat la mateixa presumpta assassina. Mari Carmen, per cert, continuava utilitzant lliurement els béns del marit, com la casa o el cotxe, acompanyada dels seus fills. Tot, mentre continuava fent vida normal: ballant sevillanes i repartint croquetes als veïns.

Un macabre descobriment

Un cop denunciada la desaparició de l'home, María Carmen hauria donat la caixa amb el cap a una amiga seva, amb l'excusa que hi havia joguines sexuals que no volia que la policia trobés a casa. El passat 27 de setembre, tot va caure: l'amiga va obrir la caixa, va descobrir el cap i va trucar la policia. Minuts després, María Carmen era detinguda com a sospitosa per la desaparició.

Després de passar a disposició judicial el dimarts següent a la troballa, el jutge la va enviar a presó provisional sense fiança, acusada d'haver matat la seva parella. La recerca per trobar la resta del cos de l'home encara continua: s'han rastrejat la casa, l'abocador, el cotxe i les finques de la família. Fins ara, però, no se n'ha trobat cap pista.