Davant d’un cas d’ofegament, cal seguir els tres passos recomanats per a qualsevol situació d’emergència:

Recomanacions

Protegir la víctima. La prioritat és treure la persona de l’aigua. Si està conscient, cal estirar-la amb la mà, amb l’ajuda d’una corda, un pal, una branca o una corda, o llançant-li un objecte que floti, com una armilla salvavides o un flotador. Si està inconscient, cal nedar fins on es troba i mantenir les vies aèries (nas i boca) fora de l’aigua mentre se l’arrossega. Convé evitar les heroïcitats en situacions arriscades, ja que és probable que no es pugui ajudar la víctima i que la persona que intenta rescatar-la es posi en perill.

Cal avisar al servei de vigilància i salvament de la zona, si n’hi ha. En cas contrari, es pot trucar els serveis d'emergències (112).

Socórrer la víctima. Cal evitar moure-la de manera brusca perquè es pot haver lesionat la columna vertebral. El fet que s’hagi donat un cop al cap amb el fons de la piscina o que no tingui sensibilitat ni mobilitat a les extremitats en són signes d’alerta. D’altra banda, se n’ha de valorar la respiració. Si està inconscient i respira, cal col·locar-la en posició lateral de seguretat. Si no respira, convé iniciar ràpidament les maniobres de reanimació cardiopulmonar.