La revetlla de Sant Joan pot ser una gran festa, però si utilitzem malament els petards i els coets es pot convertir en un malson. Aquestes són les principals lesions per Sant Joan i com heu d'actuar si us passa:

Recomanacions

Segons Xesca Baró, responsable d'Informació de la Direcció General de Protecció Civil a Catalunya, les principals lesions per la revetlla de Sant Joan són:

  • Contusions i amputacions

Aquestes greus lesions són principalment provocades per la metralla que surt de fer explotar coses amb els petards. Per això és tan important no intentar-ho i respectar sempre la distància de seguretat. 

Si patiu una contusió per l'impacte de metralla i hi ha ferida oberta, tapeu-la amb una gasa esterilitzada i dirigiu-vos a un punt sanitari.

  • Cremades

Poden ser de diferents graus, des de cremades a la part superficial de la pell en els casos més lleus, fins a afectacions dels teixits més profunds com tendons, nervis i músculs.

Si ens cremem, ens hi hem de posar aigua. No hem d'aplicar-hi mai crema. I si ens surt una bombolla, no l'hem de petar. "Normalment als llocs on es fan revetlles hi ha sempre un punt d'assistència sanitària", assegura Baró i recomana anar-hi per qualsevol lesió.

  • Lesions oculars

Sobretot predominen les ferides als ulls per culpa d'alguna guspira. No us toqueu l'ull amb les mans i aneu ràpidament a urgències si no millora.