S'apropa l'estiu i tothom té ganes de prendre el sol i gaudir de la calor. Però alerta! No prendre precaucions pot tenir greus conseqüències:

Recomanacions

El sol i la calor poden tenir efectes nocius sobre la nostra salut. Aquestes són les principals conseqüències:

  • Efectes sobre la pell: 

L'exposició freqüent als rajos ultraviolats del sol al llarg dels anys és la principal causa del càncer de pell. Per això és important que utilitzeu bones cremes solars i eviteu cremar-vos. Si examineu amb constància la vostra pell i detecteu bonys o irregularitats a temps, hi haurà més probabilitats de curar la malaltia.

  • Cops de calor:

Són un dels efectes més greus del sol i la calor. El cos deixa de controlar la temperatura i pot elevar-se ràpidament per sobre dels 40º. Una persona que pateix un cop de calor perd la consciència, té el pols dèbil i té una gran sensació de mareig i confusió. Si presenciem un cas d'aquests, hem de portar l'afectat ràpidament a urgències. Mentrestant, es pot intentar baixar-li la temperatura del cos amb aigua freda i situant-lo en un lloc fresc.

  • Esgotament: 

Estar durant moltes hores exposat al sol i la calor pot provocar: debilitat generalitzada, suor, fatiga, marejos, angoixa i, fins i tot, desmais o pèrdues del coneixement. Si veiem que la persona no es recupera al cap d'una o dues hores, hem de portar-la al metge.

  • Efectes musculars:

És força usual que, després de fer esport o moure's molt sota el sol, us agafin rampes als braços i a les cames. En principi no sol ser greu, i es passa descansant en un lloc fresc i hidratant-se. Tot i això, si dura més d'una hora, adreceu-vos al vostre metge de capçalera.