La publicació d'un informe independent ha aixecat polèmica en destapar nombrosos casos de morts de nadons i mares evitables a l'hospital anglès de Shrewsbury and Telford, de Londres, entre els anys 2000 i 2019. La investigació comptabilitza la mort de 13 mares i un nombre de nadons que podria ascendir a les desenes o fins i tot centenars, segons els mitjans.

Investiguen les múltiples morts de nadons i mares en un hospital

La investigació ha analitzat 250 de 1.862 casos que han estat identificats com a possibles incidents greus, entre els quals es troba la mort de 13 mares i un nombre de nadons que no s'ha especificat, si bé els mitjans estimen que poden arribar a ser centenars.

L'experta designada pel Govern per dur a terme l'informe, la llevadora Donna Ockenden, ha decidit publicar com més aviat millor els seus resultats preliminars perquè es prenguin accions immediates. El seu treball informa de morts que s'haurien evitat si s'haguessin practicat cesàries a temps -el centre presenta una taxa molt baixa de cesàries respecte a la resta del Regne Unit-, una falta de supervisió mèdica dels naixements i una "profunda i preocupant falta d'amabilitat i compassió" pel que fa als serveis mèdics d'aquest hospital, entre altres problemes.

Hospital / Hospital Shrewsbury and Telford

Investiguen les morts de nadons i mares en un hospital / Hospital Shrewsbury and Telford

Segons Ockenden, "les famílies han explicat les seves experiències d'embarassos que van acabar amb mort fetal, dany cerebral del bebè o fins i tot la mort del nadó o la mare. Aquestes famílies han compartit els seus relats de l'aclaparador dolor i la tristesa que mai no els abandona". 

Es registren massa nadons morts i malformats

Al setembre de 2018 va sortir a la llum 23 possibles casos de morts evitables de bebès i mares, mentre que el juny d'aquest any la policia va iniciar una investigació sobre l'hospital davant de les dades preliminars que apuntaven a la mort de 42 nadons i el naixement de més de 50 amb malformacions que s'haguessin pogut evitar.

Peus nadó nounat / Pixabay

S'ha comptabilitzat la mort de 42 nadons i el naixement de més de 50 amb malformacions / Pixabay

Rhiannon Davies va perdre la seva filla, Kate, després d'una sèrie d'errors durant un part el 2009. I ara pressiona per la investigació, en declaracions a 'The Independent': "hi ha un problema greu amb els mètodes de parts de l'hospital i un problema tòxic al cor del personal sanitari que se'n encarrega".

La cultura de promoure els parts normals

Com a part d'una cultura per promoure els parts "normals" o vaginals, el personal sanitari de l'hospital administra regularment el fàrmac oxitocina a les mares, per augmentar la força i la freqüència de les contraccions, malgrat que les pautes d'acció no ho recomanen amb freqüència. L'informe de la llevadora, en aquest sentit, destaca que hi ha hagut "molts exemples en els quals l'oxitocina s'ha utilitzat de manera imprudent".

El 2015, relata 'The Independent', una dona va ser "persuadida d'intentar un part vaginal" malgrat haver sol·licitat una cesària i haver experimentat una operació d'emergència en el seu anterior part. El nadó va morir pocs dies després del naixement.

En alguns casos, el medicament es va utilitzar quan els nadons ja estaven demostrant una freqüència cardíaca perillosa i els nadons van néixer després de llargues demores que els van deixar amb lesions cerebrals, inclosa la paràlisi cerebral.

Sala d'operacions / Pxnio

L'hospital ha promogut els parts naturals / PxHere

Tot plegat -cultura del part "natural" i l'ús d'oxitocina- va provocar que els metges utilitzessin una "força excessiva" per donar a llum nadons de manera instrumental amb fòrceps, segons l'informe. El 2007, un nadó va morir en patir "múltiples fractures de crani" després de repetits intents de part amb fòrceps.

Al 2021 es publiquen els resultats definitius

Entre els seus suggeriments, la llevadora Ockenden subratlla la necessitat d'incrementar la supervisió dels protocols que se segueixen en els naixements, que s'escolti més les mares i les famílies, i que s'incrementi la preparació del personal clínic.

Responent a les troballes de la investigació, Nadine Dorries, Ministra de la Seguretat del Pacient, va dir: "Espero que s'acatin les recomanacions immediatament, i que el servei de maternitat a tot el país consideri accions importants per millorar la seguretat de mares, nadons i famílies".

Al 2021 es publicarà un informe complet sobre les morts de nadons i mares -alguns especulen que seran centenars-, considerant ja els 1.862 casos.